Бащата на Томас съди Нахла няколко седмици след инцидента.

Лекарствата за лечение на множествена миеломна болка включват:

Болкоуспокояващи без рецепта като ацетаминофен, аспирин, ибупрофен и напроксен. Помагат при лека до умерена болка. Опиоиди. Това са по-силни болкоуспокояващи лекарства, които получавате с лекарско предписание. Морфинът е един от най-често срещаните при множествена миеломна болка. Други опиоиди включват кодеин, фентанил, хидрокодон, хидроморфон, метадон и оксикодон. Те се предлагат в хапчета, пластири, таблетки за смучене и спрейове. Ако се използват продължително време, те могат да доведат до зависимост, така че не забравяйте да следвате инструкциите на Вашия лекар за приемането им. Антидепресанти. Някои от тези лекарства, като амитриптилин, дулоксетин и нортриптилин, могат да помогнат за лечение на нервна болка, наречена невропатия, която често идва с множествен миелом. Антиконвулсанти. Лекарства като габапентин (Neurontin), прегабалин (Lyrica) и топирамат (Topamax) също лекуват нервна болка. Кортикостероиди. Тези лекарства, като дексаметазон и преднизон, могат да помогнат за борба с туморите и за контролиране на възпалението. Анестетици. Лидокаиновите кожни пластири, мехлеми и гелове могат да изтръпнат болката в определени области. Вашият лекар може също да инжектира анестетични или противовъзпалителни лекарства в близост до болезнено място или нервен център, което се нарича нервен блок.

Продължение

Други лечения

Процедурите и устройствата, използвани за лечение на множествен миелом, включват:

радиация

Външно лъчева радиация, която използва машина за излъчване на енергия към рака, може да се използва за лечение на:

Болезнени костни лезии, които не са се повлияли от химиотерапия. Компресия на гръбначния мозък поради тумор

Хирургия

Хирурзите могат да поставят пръчки, нокти и пластини, за да поддържат крехките кости.

Има две лечения за счупени прешлени, които могат да стабилизират костта и да помогнат за облекчаване на болката в гърба:

Перкутанна вертебропластика: Вашият лекар инжектира счупените прешлени с медицински цимент. Балонна кифопластика: Лекарят използва инструмент, наречен надуваем костен тампон, за да създаде пространство в прешлените за инжектиране на медицински цимент и укрепване на костта.

Интратекална помпа

Вашият лекар може да поговори с вас за това устройство, което се поставя в тялото ви и капе лекарство за болка в областта около гръбначния ви мозък.

ДЕСЕТКИ

Съкратено от транскутанен електрически нервен стимулатор, това устройство се нанася върху кожата ви и освобождава електричество с ниско напрежение, за да блокира сигналите за нервна болка.

Други опции за облекчаване на болката

Заедно с лекарствата, естествените лекарства, заедно с алтернативни и допълнителни лечения, могат да облекчат болката, да понижат стреса и да ви помогнат да се почувствате по-добре. Те включват:

Физиотерапия Топлина или студ, приложени към болезнени области на тялото Упражнение Акупунктура Масаж Консултиране за облекчаване на стреса медитация Хипноза Насочвани изображения Рейки Терапевтично докосване Музикотерапия

Говорете с Вашия лекар, преди да опитате каквато и да е допълнителна терапия, за да сте сигурни, че е добър избор за Вас.

Здравословният начин на живот също може да ви помогне да се почувствате по-добре с множествен миелом и може да ви помогне да се борите с болката. Здравословното хранене и редовните упражнения могат да ви дадат енергия, да поддържат мускулите и костите ви здрави и да ограничат стреса. Говорете с Вашия лекар или медицинска сестра за това колко почивка имате нужда всеки ден и колко често можете да бъдете активни.

Пушенето и пиенето твърде много може да ви влоши. Помолете Вашия лекар за помощ при отказване или намаляване.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от д-р Лора Дж. Мартин на 25 май 2020 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Общество за левкемия и лимфом: „Факти за управление на болката“.

Международна фондация за миелома: „Управление на болката при множествен миелом“.

Memorial Sloan Kettering Cancer Center: „Управление на болката“, „Билки, ботанически продукти и други“.

Радиологично дружество на preglednaprodukta.top Северна Америка: „Нервни блокади“.

Болница Маунт Синай: „Поставяне на интратекална помпа за болка“.

Американска асоциация на неврологичните хирурзи: „Стимулация на гръбначния мозък“.

Американско раково общество: „Промени в начина на живот след множествена миелома.

UpToDate: „Управление на болката при рак: Адювантни аналгетици (коаналгетици)“

Медицина на Джон Хопкинс: „Симпатични нервни блокади за болка“.

Миелом UK: „Болка и миелом“.

Американско раково дружество: „Признаци и симптоми на множествен миелом“.

UpToDate: „Обучение на пациентите: симптоми на множествен миелом, диагноза и стадиране (отвъд основите)“ „Обучение на пациентите: лечение на множествен миелом (отвъд основите)“

Серия за оценка на здравните технологии в Онтарио: „Балонна кифопластика“.

Американски семеен лекар: „Перкутанна вертебропластика: Ново лечение на компресионни фрактури на прешлените“.

Клиника Майо: „Множествен миелом“.

NIH Medline Plus: „Опиоиди и хронична болка“.

Животът с рак – и лечението на рак – означава да се научите да управлявате симптомите и страничните ефекти. Тук идват палиативните грижи. Целта им е да ви облекчи от болка и дискомфорт, когато имате сериозно заболяване. Може също да го чуете като грижа за комфорт, поддържаща грижа или управление на симптомите.

Той се фокусира върху облекчаване на симптоми като гадене, болка, умора и задух. И ви помага да управлявате стреса от рака, като ви помага да се справите с емоционалната страна на болестта.

Лечението може да включва лекарства, хранителна терапия, физиотерапия и техники за релаксация като дълбоко дишане. Може също да ви бъдат предложени емоционални и духовни консултации, както и практическа помощ за управление на застрахователни, правни или трудови проблеми.

Палиативните грижи могат да ви помогнат да ви насочи, когато е време да вземете решения относно лечението си. Може също да помогне на семейството и приятелите, които ви подкрепят през това време.

Кой предоставя палиативни грижи?

Вашият медицински екип може да ви предложи части от поддържаща грижа. Но често при лечение на рак ще бъдете насочени и към други хора. Те могат да включват:

Фармацевти Физиотерапевти Регистрирани диетолози Социални работници Специалисти по психично здраве капелани

Вашият екип за палиативни грижи може да говори с Вашия лекар, за да Ви предложи начини за справяне с Вашата болка и други симптоми.

Кога и къде получавате палиативни грижи?

Най-добре е грижите да започнат веднага след като сте диагностицирани. Можете да го получите през всички етапи на заболяването и лечението.

В зависимост от вида на подкрепата, можете да я получите в лекарския кабинет, болницата, онкологичен център, друг тип заведение или дори във вашия дом.

Как помага?

Хората, които получават палиативни грижи, имат по-малко болка, депресия, гадене и задух. Те прекарват по-малко време в интензивно лечение и е по-малко вероятно да се наложи да се върнат в болницата.

Хората, които го съчетават с лечението на рака, имат по-добро качество на живот и настроение от тези, които изобщо не го получават.

Кой плаща раздела?

Здравното осигуряване, Medicare и Medicaid обикновено плащат за поддържащи грижи, в зависимост от ситуацията. Попитайте вашия здравен екип или социалния работник на вашата болница, ако имате въпроси.

Същото ли е като хоспис?

Не. Хосписната грижа е подкрепа, която се предоставя, когато лечението вече не може да контролира заболяване. Предлага се, когато наближите края на живота – обикновено когато имате не повече от 6 месеца живот. Някои лечения може да са еднакви. Но целта е да се утеши, а не да се лекува.

Ако решите да спрете лечението на рак, вашият екип може да се съсредоточи върху облекчаването на симптомите ви и да ви предостави необходимата подкрепа.

Медицински справочник на WebMD Прегледан от д-р Майкъл У. Смит на 11 януари 2021 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Американско дружество по клинична онкология: "Грижа за симптомите на рака и неговото лечение."

Съобщение за новини, Национален институт по рака.

Американско раково общество: „Ръководство за поддържащи или палиативни грижи," "Палиативни или поддържащи грижи."

Мемориален център за рак на Слоун Кетъринг: "Палиативни грижи: ЧЗВ."

Вестник по клинична онкология: "Рандомизирано проучване на ранни интегрирани палиативни и онкологични грижи."

Медицинският вестник на Нова Англия: "Ранни палиативни грижи за пациенти с метастатичен недребноклетъчен рак на белия дроб."

Смъртта на родител от рак може да бъде шок, дори ако вашият родител е бил болен от дълго време. Може да се почувства несправедливо, особено ако вашият родител е сравнително млад.

Вашето семейство може вече да е поразено от самата болест. Независимо дали сте се грижили за своя родител с рак от известно време или сте разбрали за диагнозата едва наскоро, може да сте неподготвени за загубата си. Може би сте се надявали, че ракът може да бъде излекуван.

По пътя може да сте разменили ролите на гледач на майка си или баща си. Трябваше да започнете да скърбите още преди да умрат. Това се нарича изпреварваща скръб.

Три етапа на скръб

Изтръпване. Отначало вероятно ще отбележите дните в един вид шок. Ще забележите първото хранене след смъртта им, след това първия ден, първата седмица. Но смъртта може да не се чувства реална още. Ще бъдете заети с организиране на погребение и подкрепа на оцелелите си родители или братя и сестри. Приятели и семейство ще посетят и ще донесат храна и ще споделят спомени. След тази първа седмица те ще се върнат към собствения си живот и домът ви от детството ще изглежда много тих. Това е моментът, когато новата реалност ще започне да потъва.

Изправяне срещу загубата. През първата година ще започнете да се справяте със загубата си. Сълзите могат да потекат от небето. Може да вдигнете телефона, за да им се обадите, след което не забравяйте, че не можете. Може да мислите много за тяхното заболяване и как са починали. Или мислите за важните етапи в живота си, които вашият родител няма да види. Може да чуете в главата си шегите, които може да са изпуснали, или комплиментите, които може да са дали. Понякога тази емоционална връзка може да ви даде утеха или може да предизвика тъга.

Рождените дни, годишнините и празниците са най-трудни през първата година. Може да не сте в настроение за общуване. Но е важно да имате близки приятели и семейство, които могат да ви подкрепят, когато скръбта ви е остра. Други дни ще се чувстват нормално. Не сте нелоялни към родителя си, като се чувствате щастливи понякога. Добре е да си починете от скръбта.

Приемане на загубата. Скръбта ви няма да изчезне след първата година. Все още може да скърбиш за бъдещето, което може да имаш с родителя си. Но ще имате по-малко дни, когато изпитвате дълбока скръб. Рождените дни и други важни събития все още ще бъдат оцветени с тъга. Но ще имате повече енергия, за да ги преодолеете.

Продължение

Грижа за себе си

Докато продължавате с живота си след смъртта на вашия родител, не забравяйте, че всеки скърби по различен начин. Не се натискайте да преодолеете загубата за определен период от време.

Склонете се към себе си. Големите емоции ще ви заливат месеци след загубата ви. Може да се чувствате виновни за това, което сте направили или не сте направили по време на заболяването. Може да съжалявате за връзката си с вашия родител. Може да се почувствате завистливи или откъснати от хора с двама здрави родители. Уверете се, че спите и се храните добре. Продължете с колкото можете повече от обичайния си график. Обърнете се към приятели, които могат да ви подкрепят.

Намалете мащаба. През първите месеци на скръбта може да сте забравящи или неорганизирани. Може да сте неспокойни или тревожни. Това може да се превърне в допълнителен източник на вина или срам в работата или в личния ви живот. Може да искате да си вземете почивка от работата или училището, за да помогнете на оцелелия си родител. Добре е да кажете не на новите отговорности на работното място или у дома.

Устоявайте на големи промени. Опитайте се да не правите големи промени в живота през първата година след смъртта на вашия родител. Някои хора бързат да сключват бракове или да се развеждат през това време. Или да напуснат работата си или да напуснат училище. Но тези важни решения се вземат най-добре, когато вашата домашна база е стабилна. Изчакайте, докато животът ви се върне към стабилна основа, преди да правите големи скокове.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Наяна Амбардекар, д-р на 26 юни 2020 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Джаксън, В., Райън, Д., и Ситън, М. Живот с рак: Ръководство стъпка по стъпка за справяне с медицински и емоционални проблеми със сериозна диагноза, Johns Hopkins University Press, 21 април 2017 г.

Моли Хаус, клиничен психолог, специализирана в работата с юноши и възрастни, чиито родители са починали от рак.

Американско дружество за борба с рака: „Справяне със смъртта на любим човек: Процесът на скръб.“

7 юни 2021 г. – Неврохирург от Алабама, обвинен в непредумишлено убийство при смъртта на студент по медицина, сега е изправен пред дело за злоупотреба, според което той е извършил грешна мозъчна операция на друг пациент.

Вдовицата на пациента с мозъчна хирургия, Кристин Мецгер, съди Джонатан Нахла, доктор по медицина, и неговия бивш работодател, Infirmary Health System, за небрежност и неправомерна смърт, според базираната на мобилната телевизия WKRG.

Мобилен неврохирург, обвинен в катастрофа, при която загина студент по медицина, сега е изправен пред дело за злоупотреба. Джонатан Нахла в момента е извън затвора с гаранция от $200 000.@WKRG https://t.co/RmdOpJqoeh

— Cherish Lombard (@cherishlombard) 27 април 2021 г

Денис Мецгер беше приет в мобилен медицински център през декември 2018 г. с тумор на левия преден лоб на мозъка, който беше потвърден от ЯМР. Изображенията на мозъка на пациента, поръчани от Nakhla, установиха, че е необходима операция, така че Nakhla заведе Мецгер в операционната зала 5 дни след като за първи път беше приет в болницата.

Пациентът се съгласи да направи биопсия и да отстрани част от тумора, но според делото Nakhla вместо това отстрани целия тумор от челния лоб.

Хирургът документира, че туморът излиза лесно, но това "масата беше изключително съдова и хеморагична." Делото твърди, че Nakhla по-късно "разбра, че е извършил грешна операция и или самият той премина през оригиналното разкритие, за да го промени… или насочи някой друг да го направи."

Съобщава се, че по-късно същата вечер Нахла заведе пациента, който беше станал летаргичен и не реагира, обратно в операционната зала за спешна операция. Мецгер така и не дойде в съзнание и почина в рамките на 4 дни след първоначалната процедура.

Отпадане от Грейс

Нахла бързо изпада от благодат от август 2020 г., когато беше обвинен в непредумишлено убийство.

Според докладите на WKRG, прокурорите казаха, че неврохирургът е карал повече от 130 мили в час в зона от 45 MPH и е имал съдържание на алкохол в кръвта над законовата граница, когато е отклонил, за да избегне друга кола. Той завъртя спортната си кола няколко пъти и ударът уби пътничката на Nakhla, студентка по медицина в трета година Саманта Томас, която беше на 24 години.

Бащата на Томас съди Нахла няколко седмици след инцидента.

Нахла, възпитаник на Медицинския факултет на университета Дюк, за първи път е лицензиран в Алабама през 2018 г. Стажирал е неврологична хирургия в Медицинския колеж Алберт Айнщайн/Здравна система Монтефиоре в Ню Йорк и участва в стипендии както в Айнщайн, така и в Медицинския колеж Weill Cornell / Ню Йорк – презвитерианска болница. Нахла беше младши неврохирург в здравната система Lifespan на университета Браун, според автобиографията му.

Скоро след обвинението за непредумишлено убийство, Нахла е уволнен от мобилния лазарет, според WKRG. Той доброволно предаде медицинския си лиценз през септември 2020 г.

според Държавния съвет на медицинските експерти на Алабама

8 декември 2020 г. – Експериментално лекарство е обърнало свързаните с възрастта влошаване на паметта и умствената гъвкавост при мишки, според проучване от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Проучването беше рецензирано и публикувано в списанието с отворен достъп eLife.

Category:

Blog

Comments are closed.